2008-01-19

Clark och Pocahontas bland sengångare och vrålapor

Den lilla byn Cahuita ligger alldeles i djungelns utkant. Det vilda djurlivet var hela tiden påtagligt och närvarande - ljud, dofter, rassel i trädkronorna, snabba skuggor - en del av vår trädgård i Cahuita. Men vi ville se mer.

På onsdagmorgonen knackade vi på hos Robert - en man med erfarenhet som bott i Cahuita i hela sitt liv. Hans sandaler var så välanvända att båda skorna hade hål rakt igenom sulan på det ställe där hålighet för hälen brukar vara. Vi kunde känna en svag air av alkohol när vi kom nära. Men hans gång var stadig och trygg, så vi bad honom guida oss i djungeln.

Vi stämde möte en halvtimme senare och gick hem och rustade oss med myggspray och vatten för en halvdags trekking i djungeln. Nåja, trekking och trekking. Kanske mer som en stilla promenad i parken. Nationalparken i Cahuita har nämligen väl upptrampade stigar och etablerade rastplatser med bänkar, bord och papperskorgar. Men djurlivet var det sannerligen inget fel på. Vi fick träffa massor av apor och ödlor, vi såg gamar och spindlar, vi mötte sengångare och ormar. Robert var suverän på att få syn på minsta kryp, och då ska man veta att även de stora djuren kunde vara svåra att få syn på. Han pekade och förklarade, plockade upp nötter och växter och delgav oss allt sitt kunnande om naturen omkring oss. Gulligast av alla var de små capuchin-aporna (ja, en sådan som Ross hade i Vänner. Vad hette han nu igen?). De var helt orädda och lät sig fotograferas och filmas utan problem.

Ungefär en mil i djungeln fick räcka för oss. Vi var redan smittade av det Cahuitiska sinnelaget och vår övertygelse var att inte anstränga oss i onödan. Så vi vände tillbaka tillsammans med Robert och slog oss sedan ner på en soda för att äta lunch och dricka en öl. Hå-hå ja-ja, vilket slit!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som att ni har det härligt.Här har vi haft storm hela dagen, värst på västkusten.Men Olas hus har klarat sig bra.Vi ser fram emot fler berättelser.
Kramar till er båda från oss båda

Anonym sa...

Marcel hette apan i Vänner tror jag. Roligt att läsa om era äventyr! Lata er så mycket det bara går, här hemma rullar allt på bra.

thekax sa...

Japp, Marcel hette apan. Slitigt och jobbigt verkar ni ha det. Det ska väl bli skönt att komma hem och få jobba igen? ;-) Här har vi haft gäster på chili con carne (på älg), mexikansk duk och druckit Corona så lite latinamerkanska vibbar har vi känt.

Peter Hjalmarsson sa...

Mamma: Så bra att huset står kvar då, det är ju ett fint hus... :-) Här är husen inte lika stadigt byggda, men vi har hittat jättefin fanér till våra skjutdörrar hemma. Om nu bara frakten var rimlig...

Språksara: Tack för namnet - som vi har grubblat! Kan tillägga att de är minst lika glada i att kissa och bajsa på alla som kommer i närheten som Marcel var. :-(

Thekax: Vi har nått vägs ände vad gäller Karibienmat - jag (Peter) sitter just och väntar på en hamburgare.

Anonym sa...

Dag tre: Kära dagbok. Idag åt jag hamburgare.