2009-06-03

2 dagar kvar till “Home”

Home-posterHelena ringde oväntat för en stund sedan och berättade att hon var tvungen att jobba över. Vad passar jag på att göra? Jo leka lite med tekniken förstås. Jag installerade ny programvara till vårt TV-kort för ett tag sedan, och såg att det dykt upp nytt material i form av ett antal kanaler med s.k. IP-TV, d.v.s. TV distribuerat över Internet.

Med en “ledig” kväll så kollade jag runt lite, och hittade en kanal som heter TED. TED är i sig intressant, och jag kommer säkert både att engagera mig mer i det och återkomma till det senare – kolla gärna på länken under tiden. Bytt ut aftonbladet.se bland dina favoriter mot TED så blir du en bättre människa. Eller i alla fall en mer intressant person. :-)

Men vad som fångade min blick var deras senaste inslag, med Yann Arthus-Bertrand. Den som inte sett hans fotografier på väggen hos oss har säkert sett “Jorden sedd från ovan”, den bildutställning som reser jorden runt och som även finns utgiven som bok.

Hans korta lilla föreläsning (som du kan se här) innehöll inte bara fantastiska stillbilder (vem hade trott något annat?). I slutet presenterar han sitt senaste projekt, där han visar de faror vi alla egentligen redan vet att mänskligheten står inför, och som vi fått ibankade i oss genom media alltmer det senaste året, men han gör det på ett väldigt känslosamt sätt, som i alla fall fick fram både en och två tårar ur mina ögon.

Hans senaste projekt är en film tillsammans med Luc Besson, kallad “Le Maison”, eller “Home”. Filmen handlar egentligen inte om något nytt, utan beskriver det som vi på många sätt redan känner till; hur sårbar vår jord är, hur snabbt vi förstör den, och orättvisan i vilka som drabbas av det. Men det gör det på ett delvis nytt sätt.

Al Gores En obekväm sanning öppnade ögonen för växthuseffekten på många i västvärlden, men vad berodde det på egentligen? Ja det var knappast några nya fakta eller fantastiska logiska argument, utan därför att den påverkade människor känslomässigt. Att döma av den förhandstitt jag såg av monsieur Arthus-Bertrands nya film, så kommer den att påverka alla som ser den än mer. Och efter att ha sett alla flämta och sucka inför hans stillbilder i utställningarna är jag övertygad att alla kommer att påverkas än mer av hans rörliga bilder.

En annan nyhet är filmens distribution. Den släpps gratis från producenterna, med förhoppningen att den även skall visas gratis för alla som vill se den, i stil med fotoutställningen som setts av miljoner redan. Här är i alla fall någon som knappast kommer att stämma PirateBay! :-)

Förhoppningsvis kan “Home” hjälpa oss i västvärlden att få upp ögonen för orättvisorna i vår ömtåliga värld på samma sätt som Gores film häromåret hjälpte oss att inse problemen med växthuseffekten. Låt oss bara hoppas att vi låter oss påverkas så mycket att vi ändrar vårt dagliga liv också…

Jag vet i alla fall att jag kommer att hänga på filmens sajt på fredag morgon för att se den. Kommer du…? Även om du inte gillar idén med filmen så kommer du att få se något sagolikt vackert!

“On June 5th, we all have a date with the planet!”

1 kommentar:

Anonym sa...

Ted verkar riktigt intressant.