2020-01-06

Sengångare i Bocas Del Toro

En av dagarna i Bocas del Toro så gjorde vi en heldagsutflykt med båt. Vi besökte en del roliga ställen (mer om det i andra inlägg), men på Sloth Island (=sengångar-ön) hände i alla fall det mest ovanliga. Av någon obegriplig orsak så ordnar alla(?) utflyktsarrangörer sina resor till samma ställe samma dag, så vi var en handfull båtar som var på plats för att spana efter sengångare.
Bild 1: En av de andra utflyktsbåtarna.
Bild 2: Så här mycket och nära hade vi
trott att vi skulle se av sengångarna.
Vi skulle inte få gå i land på ön utan bara titta från båten, så förväntningarna var ganska lågt ställda: något i stil med Bild 2. Men vi hade en rackans tur och lyckades hitta en hona när hon kom ned från träden för att bajsa (vi förstod aldrig varför de klättrade ned för det), och fick både närbilder och filmer.
Efter en hel del brottande med de andra sex i båten för att få en bra position så lyckades jag få till de här bilderna och filmerna i alla fall.
Film 1: Ett ovanligt tillfälle: bara en gång per vecka klättrar sengångarna på Sloth Island i Bocas del Toro, Panamá ned från träden för att uträtta sina behov i vattnet. Det här är det farligaste tillfället i deras liv: annars lever de skyddade i träden, men här kan en alligator ta dem om de inte är försiktiga.
Film 2: Ja, efter att hon klättrat ned så... 😁

Sengångaren klättrar bort från...
...en spanande Peter.


"The Slothie" - ett misslyckat
försök att göra en lika cool selfie
som guiden.

Innan honan klättrade ned och gjorde nummer två, så satt
hon hopkrupen och spanade efter eventuella faror i vattnet.

Helenas notering: Vi kände oss aldrig helt bekväma under tiden med sengångarna. När honan klättrade upp i trädet, gjorde hon det bara för att skydda sig från rovdjuren, eller handlade det inte lika mycket om att ta sig undan oss jobbiga turister? Hur höga var hennes stressnivåer egentligen?

Inga kommentarer: