2009-10-13

14:e oktober – Fiskar, fiskar, fiskar

Vi har klarat tidsomställningen över förväntan. Det var egentligen bara första dagen som jag var lite däckad. Dessutom verkar vi ha ovanligt lätt att komma upp på morgnarna.  På onsdagsmorgonen var vi uppe med tuppen och Anki, Peter och jag tog en promenad ner till Sydneys fiskmarknad. Tyvärr var vi inte tillräckligt tidigaHelena och en annan Peter och själva auktionen var redan över när vi kom fram, men marknaden var ändå en härlig upplevelse. Ett crescendo av olika musslor, ostron, räkor, havskräftor, humrar och konstiga, konstiga fiskar. Det var vackert och aptitretande på samma gång. Här slog vi oss ner och fick frukosten skräddarsydd och serverad av en ståtlig och trevlig ung man som talade perfekt … östgötska! Förvirrande, exotiskt, härligt australiskt!

Om Peter startat fiskförsäljning i Sydney skulle han sett ut så här.

Fiskmarknades invånare

Ett litet urval av alla bilder Peter tog på fiskarna och skal-djuren som var till för-säljning.

Eftermiddagen tillbringade vi på Sydneys Aquarium – ett vattenzoo utöver vad vi är vana vid från Djurgården. Här finns det en gigantisk saltvattenskrokodil (som till min sorg hölls fången i en inte lika gigantisk bur). Han (?) var en skräckinjagande syn, med en blick så  ondskefull att de besökande barnen gömdeKrokodil sig bakom sina mammor. Men i övrigt var det ett häftigt zoo med sjöelefanter, hajar, rockor, malar och så tusentals andra färgglada, vackra, fula, konstiga, roliga fisksorter.

Ser man den blicken ute i vildmarken så se upp!

Kvällen tillbringade Peter och Anki tillsammans. De var runt och gjorde Sydney by night, kollade in nudelmarknaden i stadsparken, kisade mot allt neon i Central Business District och avslutade på en kinesisk restaurang i China Town. 

Själv hade jag ett möte med den internationella arbetsgruppen som håller på att arbeta fram en LITEN kinesisk nyårsdrakestandard och certifiering för klarspråk och klarspråkskonsulter . Det kanske låter lite småtråkigt i jämförelse med Ankis och Peters upplevelser den här kvällen, men tro mig – det är otroligt spännande och förutsatt att vi lyckas i vårt arbete är vi faktiskt med och skriver klarspråkshistoria.

Alla kinesiska nyårsdrakar är inte jättelånga – den här på nudelmarknaden måste varit en bebis.

1 kommentar:

Jakob sa...

Ha! fiskmarknadens "invånare"? :-)