2009-10-26

26:e oktober – vi lämnar Noosa

(Det här blir ett låångt inlägg, men det blir det sista på några dagar.)

Beans Noosa Från början skulle vi inte komma till Noosa alls. I stället skulle vi vara i Brisbane några dagar och sedan åka söderut till Guldkusten och Byron Bay. Jag är säker på att det hade varit trevligt också, men vilken tur att jag läste guideboken innan…

 

Beans har en filial i Noosa Junction – ett självklart val för brunch.

“Brissie” (Brisbane) gav alla intryck av att vara en trevlig stad att bo i, men den saknade mycket av det där “speciella” som man Ryggsäck och sandalerkanske vill ha som turist. Det underströks av vår diskussion med den trevliga lokalbon Trevor som vi träffade på kvällen. Vi försökte få honom att övertala oss att stanna kvar, men han kunde inte komma på varför turister skulle vara i hans stad!

Innan vi lämnade Brisbane försökte vi komma i backpacker-läge med de rätta tillbehören.

Som tur var hade vi insett det själva tidigare under dagen och redan beställt en hyrbil till morgonen efter. Men var skulle vi åka? Jo, nu kom mitt vid det här laget vältummade exemplar av Lonely Planet till användning igen. Byron Bay lät visserligen väldigt trevligt i sig, men trakterna däromkring var Feta bakarinte riktigt i vår stil. Guldkusten kallas ibland för “Australiens Las Vegas” och är väl ungefär så långt man kan komma från det mer “vanliga” Australien som vi på något sätt fortfarande ville se. Plus att det inte var inom vår budget! :-)

Inte från ett kasino på Guldkusten, men skulle kunna vara det. Efter att ha sett dessa på Australian Zoo slutade Peter med chips. 8 days and counting…

Hjulspår i sanden Sunshine Coast däremot hade bland annat Australia Zoo och Fraser Island (som vi redan skrivit om), och dessutom ett vrak som skall vara fantastiskt att dyka på. Dykningen hände aldrig, men annars gjorde vi nog det mesta vi hade tänkt.

Spåren leder oss till Noosa.

Noosa visade sig var en så skön stad att bara slappna av på att vi blev kvar där under hela vår “Brisbanetid”, och nu sitter jag på tåget norrut till Airlie Beach, med min älskade snusande bredvid mig och tänker tillbaks på Noosa. Jag slappnar av, tänker på hur underbart härligt vi hade det, och passar på att visa er lite bilder som ni inte sett ännu:

YogaflickaYoga vid stranden
En vacker flicka som gör sina yoga(?)-positioner på klipporna alldeles nere vid vattenbrynet. Alldeles säkert meditativt.

 

 

 

Panorama på höjdenPanoramatest
Jag testar kamerans panoramafunktion på en annan ledd än den vi är vana att se, i Noosa nationalpark. Förgrunden är en staketstolpe 4 decimeter från kameran, och stranden är ett par kilometer bort.

 

 

 

 

 

Alexandria BeachAlexandria Beach
Vår favoritstrand låg en timmes vandring in i nationalparken. Den var tillräckligt avskild för att man skulle kunna vara naken där, samtidigt som sanden gnisslade underbart under fotsulorna när man gick där.

PA220006Verandan på Halse Lodge
Verandan utanför rummen var den givna samlingsplatsen under dagarna för dem som var kvar på vandrarhemmet. En trevlig plats att göra nya bekantskaper mellan tvättmaskinstömningar, utflyktsbokande, eller bara slappande med en god bok.

Världens konstigaste bröllop?

Världens konstigaste bröllop?
Mitt på världens största sandö, efter att ha åkt 4WD och vandrat i två timmar så kommer vi fram till en bro över en bäck, och där står det ett bröllopsfölje i full mundering på en stock under bron! Undrar var de tänkt ha mottagningen?

Dubbeslsäng på Halse LodgeDubbelrum på Halse Lodge
Vårt lilla krypin. Hur trevligt det än var i baren/restaurangen/
vardagsrummet på kvällarna så var vi så trötta alla dagar att vi var i säng före kl 10 nästan varje kväll.

 

Återhämtning efter skogsbrandNaturen återhämtar sig
Har ni sett alla skogsbränder från Australien på TV? Bortsett från att de ibland kommer för nära bebodda platser så verkar de inte göra någon större skada. Naturen hämtar sig mycket snabbt (bilden är nog c:a ett år efter en brand), och bränder är ju en del av naturens förlopp.

RegnbågslorikeeterObjudna frukostgäster
Dessa regnbågslorikeeter kom fram varje frukost och sade god morgon. En bidragande orsak var väl vissa gästers tråkiga vana att  mata dem med socker. :-( Men vem kunde motstå ett dussin sådana här charmtroll utanför verandan när man vaknade!?

Fyrhjulsdrivna jeepar 4WD-mecka
Fraser Island var verkligen ett mecka för alla som gillar att köra fyrhjulsdrivna fordon av alla slag.

 

 

Nattliv på Halse Lodge Nattlivet på Halse Lodge
Vi sov ju visserligen igenom det mesta av det, men nattlivet på vandrarhemmet var härligt. Men lite dyr både mat och öl – var får backpackersungdomarna pengarna från?

 

Lake McKenzie Australisk badnymf
Lake McKenzie är en underbar sötvattensjö på Fraser Island. Bakgrunden skall visa hur underbart klart vattnet är, medan förgrunden visar hur vackra svenska bikinibrudar blir när de förklär sig till Australiskor. :-)

Vattenskoteråkare

Vattenskoterfusk
Att åka vattenskoter var otroligt kul, men det var svårt att fotografera oss själva medan vi åkte. Som tur är den här bilden så suddig att ingen kan se skillnad. :-)

 

ChampagnebarenChampagnebaren
Den här supertacky (på ett bra sätt) champagnebaren var bara en av många bra uteställen i Noosa. Men bäst av allt var nog restaurangerna, med ett par av fantastiskt bra klass. Skaldjursplatån på Le Monde var nog favoriten till slut…

Halse Lodge - front

Hej då Halse Lodge
Till slut var det så dags att säga hejdå till Halse Lodge – vårt hem under sex nätter. Vi kommer att sakna allt; från de inkompetenta svenska servitriserna till den underbara stämningen. På det stora hela så är den topp-5 på min lista över bästa vandrarhemmen någonsin.

Peter bloggar på tåget

Tågbloggande
Laptopskärmen och tågsätenas inbyggda TV-skärmar (som på flygplanen – hör ni det SJ!) får det att se ut som värsta kontrollrummet och jag känner mig som hemma.

Seglingsdags

Det där blev ett jättelångt inlägg, men som sagt så dröjer det några dagar till nästa gång. När vi kommer fram i morgon bitti så skall vi mönstra på “Solway Lass”, vårt “tall ship” som vi skall segla runt med i tre dagar. Tyvärr verkar vädret kunna bli så där, efter två veckor med bara sol, men dykning gör man ju under vattnet ändå, och om solen skiner hela dygnet så blir det väl för varmt. Kul skall det i alla fall bli oavsett väder!

4 kommentarer:

thekax sa...

Nu ljuger du igen. Du är inte Helena.

englundhelena sa...

Fy vad jobbigt det är när någon stjäl ens identitet :-)

Peter Hjalmarsson sa...

Jag älskar dig raring, men din identitet vill jag inte ha. Så nu är det fixat!

Ronjet sa...

hej!

åh vad ni verkar ha det härligt. Australien verkar som det coolaste stället någonsin!

Men jag vill att ni ska komma hem nu jag saknar er!! Förrsten har ni pratat med gunilla och bo-lennart? de kommer till stan på fredag och de unndrade när ni kom hem, men jag har glömt exakt dag. det vore ju kul om ni hann träffa dem. söndagsmiddag?