2010-06-29

Duval-Leroy

Champagnedistriktet måste vara så nära himmelen som man kan komma i jordelivet. Här ligger champagnehusen vägg i vägg i minsta lilla småby. Vi bor i en liten by som heter Bergères les Vertus och så vitt jag vet finns här minst 5 champagnehus, kanske fler.

På ankomstkvällen drack vi dock inte någon av byns champagner utan en Duval-Leroy från grannbyn Vertus. Flaskan var en d’assemblage, det vill säga gjord på både gröna och blå druvor. Det vanliga är att man blandar i ca 10 % av blå druvor, företrädesvis pinot noir. Vår första skål var inte något årgångsvin, utan bara “första flaskan” som de säger här.

Vårt omdöme: Vi hade nog gillat vad som helst den här första härliga kvällen på ett supermysigt, lantligt hostellerie, men faktum är att det var en alldeles utmärkt champagne för sin enkla klass (ja, allt är relativt). Smaken var frisk och god, lite citrus, och bubblorna var lekfullt små och många. För att citera en känd munk: det kändes som att dricka stjärnor.

Inga kommentarer: