2018-12-25

Rara champagner med Kåre

Ibland går vi på provningar med Kåre Halldén. Han har en träffsäker smak och hittar alltid på roliga provningar med spännande smaker. I december var Karin och jag på en provning med rara drycker:

(1) Kvällen inleddes med Grande Cuvée Le Victorieux Charles VII, längst till vänster, från Champagne Canard-Duchêne. Huset, som ligger i Premier Cru-byn Ludes, var under sin storhetstid leverantör till det ryska hovet. Champagnen är en hyllning till den franske kungens kröning, som blev av tack vare Jeanne d'Arc.

(2) L'Or d'Eugène från Moussé Fils. En champagne gjord på 80% meunier och 20% pinot noir. Detta är en solera-champagne, dvs det stilla vinet kommer från en större tunna som varje år fylls på och blandas med tidigare årgångar. Här hittar vi obrutna årgångar från 2003 till 2016.

(3) Cuvée 7 Cépages från Janisson Baradon. En champagne som har allt. Eller rättare sagt, som innehåller samtliga 7 druvsorter som får odlas i Champagne. Det här var favoriten! Många smaker, hög komplexitet och lååång eftersmak.

(4) Soléra från Olivier Horiot. Nu blev det riktigt utmanande. Den här champagnen innehåller inte bara alla 7 druvsorter som får odlas i Champagne. Vinet är dessutom hanterat i ett solera-system.

(5) Mémoire från Huré Frères. Vi avslutade med ännu en solera-champagne, men denna gång med "bara" de traditionella druvorna pinot noir, meunier och chardonnay. En riktigt spännande jämförelse.

Inga kommentarer: