2009-10-12

12:e oktober – trötta men tappra

10 timmars jetlag – någon som har en aning om hur jobbigt det kan vara? :-(

Helena gick in i väggen redan under eftermiddagen, men inte innan vi hann med att kolla in Circular Quay och operahuset.

Circular Quay är ungefär som T-centralen hemma, fast för båtar. Det finns en väl fungerande pendelbåtstrafik från förorterna, och de lägger alla till mitt inne i stan vid Circular Quay. Läget är PA120021magnifikt, med utsikt över stadens två mest berömda landmärken – Harbour Bridge och operahuset – samtidigt som det ligger mitt i smeten mellan “The Rocks” (Sydneys gamla stan) och CBD (City Business District – där “alla” kontor och affärer ligger).

Bridge Walk – populärt (men dyrt!) nöje där
man “klättrar” upp högst upp på brospannet.

Aboriginer spelar didgeridoo och dansarSjälvklart blir CQ en samlingsplats för alla möjliga udda aktiviteter, från en samling riktigt fina restauranger, till backpackers. På dt stora hela ett trevligt ställe att hänga på ett tag och uppleva Sydneys kanske mest blandade atmosfär.


Aboriginer spelar didgeridoo och dansar framför
en pendlarbåt och Harbiour Bridge.

Operahuset Operahuset är precis så magnifikt som man tror att det skall vara. Det svenska Höganäskaklet är trevligt, men det är förstås de nästan omöjligt kurvade formerna som fascinerar mest. Från vissa vinklar nästan sakralt, från andra supermodernt (fortfarande efter 40 år!).

Vi var på en rundtur, och historien kring byggandet är verkligen intressant också. Våra entrepenörer för lägenhetsrenoveringen Trötta och frusna men lyckliga – äntligen i Sydney!kansle inte var illa ändå? För operahuset tog det nästan sex gånger så lång tid att bygga som planerat, och blev förstås många många gånger dyrare. Åsa och Cecilia kom tillbaks – allt är förlåtet! (Skämtar bara, de är fortfarande de sämsta hantverkare vi någonsin sett!)

Trötta och frusna men lyckliga – äntligen i Sydney!

Sydneys äldsta hotell - numer en pub. Efter operahuset fick Helena vila sig lite innan vi gav oss iväg till the Rocks för middag. “Rocks” är Sydneys motsvarighet till gamla stan – gamla hus och mycket turisttjafs, men också trevliga pubar och restauranger.


Klicka på bilden och läs vilka öl de bryggde
själva. Three Sheets blev favoriten.

“Hotell” verkar vara synonymt med pub i Självklart fish & chips som första middag.Sydney. Vart och varannat gathörn har ett “hotell”, men går man in där så är det en trevlig pub i stället. Vi gick till Sydneys äldsta hotell, som förstås låg i “The Rocks”. De är inte bara en pub, utan gör öl i sitt eget microbrewery också.


Självklart fish & chips första dagen i Sydney, men med en “twist”. Friterad i öl och med en wasabi-sås…

3 kommentarer:

Josefine sa...

åh vad jag längtar tillbaka när jag ser bilderna!
Gjorde ni bridgeclimben?
Det gjorde jag när jag var där och det var fantastiskt.



Låter som ni haft det kanonbra vilket fall!

Peter Hjalmarsson sa...

Jag hade tänkt göra bridge climb medan höjdskräcks-Helena var på konferensen, men det blev bara för dyrt. $250 kändes som att jag kunde lägga på annat. Eventuellt eventuellt gör jag det i Brisbane innan vi åker upp till Airlie Beach (deras är billigare), men det blir nog inte av. :-(

Jag får lägga det bland de tusen andra saker som inte blev av och som jag får komma tillbaks för att göra!

Josefine sa...

:)
Det är ju alltid bra med anledningar att återkomma!