2013-07-08

Recaredo, 4 juli

Den lilla byn Sant Sadurni är en alldeles äktspansk by på 2000-talet. Den är inte så där urcharmig och pittoresk som de allra guligaste byarna i turistbroschyrerna, men den är så att säga på riktigt. När vi kom ut för att äta frukost en bit in på förmiddagen var veckan marknad i full fart. Den lilla gågatan kryllade av människor som köpte och sålde allt mellan himmel och jord.

Vi gick ner till Plaza de Ayuntamiento och åt frukost på ett av kaféerna. Efter ett besök på byns turistbyrå hade vi fått tips  om två cavahus utöver de stora (Cordoniu och Freixenet ligger båda i den här byn). Vi gick först till Recardero och bokade tid för visning.

Visningen kostade 8 euro per person och var absolut värd pengarna. Guiden var mycket seriös och gick noga igenom alla detaljer i vinhusets produktion. Det visade sig att Recaredo satsar helt och hållet på biologisk odling och försöker att odla ett högklassigt vin i samklang med alla naturens individer - löss, svampar, fåglar och människor. Och precis som guden var deras cavor strama, seriösa och höll hög kvalitet.


Vi provade oss igenom tre sorter - alla var brut nature, det vill säga en mycket torr cava utan tillsatt socker:
1. Recaredo Brut Nature 2007. Mycket torr och fruktig.
2. Recaredo Subtil, Gran reserva 2007. Den här var mer komplex än den första och hade mer sötma. Frisk och god.
3. Recaredo Brut de brut. Doftade lite kål faktiskt. Konstigt! Den hade också mer eftersmak och mer komplexitet än de både förra vinerna. Lite mer fruktsyra. Definitivt den godaste av de tre.

Jag gillade stramheten i de här cavorna och de är mycket bra matcavor. Eftermiddagen skulle dock föra med sig ett besök på ett mer insmickrande ställe: Gramona.

Inga kommentarer: