2018-07-13

Endrizzi vinhus, 11 juli 2018

Alla människor vi mött i Italien har varit helt enastående vänliga och hjälpsamma. Inte bara vanligt artiga och trevliga utan liksom supertrevliga. Som kvinnan i butiken som sålde vintillbehör. Jag gick in för att jag trodde att det var en vinbutik, men när jag insåg mitt misstag var jag på väg ut igen. Då kommer kvinnan som jobbar i butiken och frågar om hon kan hjälpa till med något. Vi började småprata och bland mycket annan användbar information rekommenderade hon oss ett besök på Endrizzi som ligger strax utanför Trento. Sagt och gjort, vi tog bilen och åkte dit.

Som alla vinhus i Italien ligger Endrizzi mycket vackert och lantligt, omgivet av hektar efter hektar av djupgröna vinrankor.


Själva provningen här var proffsig men ganska tråkig. vi har ju blivit bortskämda nu av fantastiskt engagerade och välvilliga människor. Det var absolut inget fel på servicen här - killen gjorde det han skulle och hade svar på alla frågor vi ställde - men han tog aldrig det där lilla extra steget. Nåja, tre trentodocer fick vi i alla fall smaka och de tog inget betalt för det. 

Endrizzi brut

Vi började med Endrizzi brut, millisimato. Den var mycket torr, men frisk och syrlig. Men ganska enkel. Inte heller moussen hade det där mjuka, lena som jag har blivit så bortskämd med här i norra Italien.

Piancastello riserva millesimato

Så fick vi smaka deras riserva som legat 36 månader på jästen. Den har hela 40 procent pinot noir i sig så det bådar för lite spännande smaker och fyllighet. Den smakar mycket bröd och har en fruktighet från nektariner. Den har stor likhet med den förra men den smakar mer, har bra fruktighet, mera kropp och lite bättre bubblor. Ett bra vin, men långt ifrån det bästa vi smakat här.

Endrizzi rosé

Väldigt ljus färg och blommig doft. Det är ett riktigt mingelvin med smak av jordgubb. Smaskigt och gott att sippa på ljumma sommarkvällen, och det kommer lite intressanta mineraltoner i eftersmaken. Moussen är mjuk och len, den bästa av de tre från Endrizzi.

Mazetto privé

Endrizzi hade också ett riktigt finbubbel som de säljer i butikerna för cirka 70 euro. Det fick vi dock inte provsmaka utan det säljs bara på flaska. Jag tog i alla fall en bild.

Peters kommentar: Vi var lite besvikna på Endrizzi; de hade ju trots allt blivit rekommenderade av två oberoende källor. Men en av deras konkurrenter berättade att enligt henne hade de blivit sämre på senare år i och med att de hade ökat volymerna. Där ser man hur det kan gå om man inte är försiktig...





Inga kommentarer: