2018-07-13

Vinprovarkväll på La Bella Vita, 10 juli 2018

Vilken kväll! Egentligen var både Peter och jag ganska trötta efter en jobbig vandring i bergen på dagen och ett par timmar på spa efter det. Men vi bestämde oss för att gå förbi La Bella Vita som vi blivit rekommenderade av flera personer här i Trento. Och vilket ställe! De hade ett 10-tal trentodocer, minst en franciacorta och säkert 10 champagner på glas. Det var bara att välja och vraka.



Peter och jag gick in för trentodocerna - det är ju det som är roligast när man är på plats i Trento. Vi lyckades pricka av fem stycken, plus en champagne. Av förklarliga skäl finns det inte så mycket anteckningar om den sista :-D

Cecarini Sforza x 3

Den här kvällen bekantade vi oss med en producent som vi inte hade hört talas om tidigare - Cecarini Sforza. Och vilken fullträff. De hade tre olika viner därifrån på La Bella Vita och vi drack ett glas av varje - inte riktigt i rätt ordning men den här kvällen handlade om att ha kul så vi var inte så fokuserade på metodik.

Cecarini Sforza, 1673 noir nature

Det här är en blanc de noir gjord på 100 procent pinot noir. Det ger vinet mer smak och gör det intressantare. Det här var definitivt ett snäpp bättre än de trentodocer vi provat hittills. Mycket kropp och smak av passionsfrukt. Peters nya favoritord, vinöst, passade bra in på vinet.


Cecarini Sforza, brut

En blanc de blanc med en fin mousse och vacker guldgul färg. Somm de flesta blancde blancer har den inte så mycket blommighet men mycket citrus och bröd. Och lite vanilj. Ganska bra mousse och lång eftersmak.


Cecarine Sforza, Aquila real riserva

Vilken fullträff! Det här vinet vill jag köpa med mig hem, sa Peter. (Det gjorde vi dock inte för vi hade inte tillräckligt med viktutrymme för Ryan air). Den har en intensiv gyllene färg och är mycket mineralig. Vi hittade massor av spännande nyanser redan när vinet var mycket kallt: tobak, läder och cigarr. När vinet fått bli en grad varmare fanns det en tydlig smak av rom. Ett komplext vin med lång eftersmak av grape och gröna äpplen. Och mersmak!




Bellaveder, brut nature, riserva 2013

Vinet har en ljusgul och klar färg som lovar friskhet och syra. Det håller också i smaken.Också smak av bröd och päron men med lite väl mycket syra som gör det lite obalanserat. En fin och len mousse och lång eftersmak.

Mas dei Chini, Ikino, rosé brut nature

Kvällens flopp var det här rosévinet. Vi tyckte att det lät spännande med ett rosévin som samtidigt var en brut nature - det  är inte så vanlig kombo. Men när vi stoppade ner näsan i glaset hade det en doft av avlopp, och när vi smakade tyckte vi bara att den hade för mycket syra och var totalt obalanserad. Men antingen var det något fel på flaskan eller också hade våra smaklökar fått spel efter allt provande för Ikino från Mas dei Chini skulle få upprättelse dagen därpå.


Tsarine cuvé premium, en riktig champagne

Som sista glas beställde jag in ett glas av den öppnade magnumbuteljen från Tsarine. Jag gjorde inga anteckningar om det här vinet, men minns att jag älskade det. Elegant och välutvecklat, samtidigt friskt med en lätt krämig mousse och en lång eftersmak. Wow!

Inga kommentarer: