2018-07-11

Trentodoc, en skyddad ursprungsbeteckning

Denominazione di origine controllata (DOC) är ett italienskt system för skyddade ursprungsbeteckningar av jordbruksprodukter, såsom mat och vin.

Viner som kallar sig TrentoDOC måste vara framställda enligt samma metod som champagne med små justeringar: 15/24/36 månaders lagring på flaska för Brut/Millesimato/Riserva t.ex. Men i praktiken så använder man sig av mycket längre tid på de flesta vinhusen, vilket bl.a. leder till den karaktäristiska fina moussen. Flera av de viner vi smakade hade andrajäsning på flaska i 90 månader eller mer. Dessutom måste de vara odlade på relativt hög höjd - det är bergsviner!

Även om det inte verkar vara en strikt regel inom TrentoDOC så skördas alla druvor för hand.

Man använder ett intressant system för odling av druvorna, Pergola Trentina, där man exponerar vinstockarna för lagom mycket solljus beroende på läget. Den första bilden nedan är från en nordsluttning, där man vänt bladen mot syd för att komma åt den lilla solen som finns, och den andra är på slättmark där man valt att maximera solljuset för att få upp produktionsvolymen (nej, det är inte TrentoDOC utan enklare viner).


 

Inga kommentarer: