2018-07-11

Pisoni vingård, 9 juli 2018

Så svängde vi in på Pisonis vingård i Pergolese. Vi togs emot av Francesco Pisoni, en blyg, men vänlig man som efter ett tag började berätta om gårdens historia. Idag drivs den av honom själv och hans kusin, men det var deras farmors far som startade vinproduktionen 1852. Det gör dem till den näst äldsta producenten i distriktet. De producerar inte bara trentodoc-viner, utan också rödvin, vitvin (?) och grappa. Det verkar för övrigt vara genomgående på alla vingårdar här - man gör lite av varje.



De har fyra olika trentodoc och vi provade alla fyra:

  • Pisoni brut millesimato
  • Pisoni brut rosé millesimato
  • Pisoni brut nature millesimato
  • Pisoni extra brut riserva Erminia Segalla millesimato 
Varje flaska har en individuell märkning, utöver etiketten på framsidan. Av märkningen framgår datum för vintagen och degorgement. 

Pisoni brut millesimato

Ett halmfärgat balanserat vin med små fina, mjuka bubblor. Vinet får sin karaktär av det blåsiga klimatet med torra vindar från Dolomiterna på morgnarna och fuktiga vindar från sjön på kvällen. Smak av äpplen och väldigt brödig. Och det gillar ju jag.

Pisoni brut rosé millesimato

Vinet är syrlig och har en hel del beska. Tydlig kolasmak. Och återigen fantastiskt små, fina, milda bubblor. 

Pisoni brut natur millesimato

Även detta vin har mycket syra, smak av äpplen. En viss brödighet, men inte lika mycket som i Pisoni brut.

Pisoni extra brut riserva Erminia Segalla millesimato

Inte helt oväntat var det här den bästa av de fyra vinerna. Deras paradvin är döpt efter kusinernas farmor, Erminia Segalla. Hon arbetade inte själv med vinmakeriet, men Francesco förklarade att kvinnornas funktion alltid varit viktig i produktionen. Det är kvinnan bakom allt, typ.

Vinet har en fantastisk blommig doft av kola och bröd. Smaken är en aning besk i början men utvecklas i munnen. Och eftersmaken är lång. Precis som de andra vinerna från Pisoni har det fantastiskt fina, lena bubblor. Det är verkligen deras grej - de har lyckats otroligt bra med moussen!

Inga kommentarer: